Začetna stran Kontakti Kazalo Obveščanje uporabnikov  
Začetna stran | Uporabne informacije| Uporaba e-virov Facebook CTK Twitter CTK Možnosti obveščanja Pišite nam 
UPORABNE INFORMACIJE
Kontakti
Delovni čas in koledar
Kje nas najdete?
Cenik storitev
Uporaba e-virov
Ogledi knjižnice
 Uporaba e-virov

Portal DiKUL

CTK svojim uporabnikom omogoča dostop do bogate ponudbe knjižničnih informacijskih virov v elektronskem, večinoma spletnem, okolju. Knjižnica je s svojimi viri vključena v Digitalno knjižnico Univerze v Ljubljani, zato lahko njeni uporabniki dostopajo do celotne ponudbe informacijskih virov, ki jih poleg CTK zagotavljajo tudi druge knjižnice Univerze v Ljubljani. Prek Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani lahko uporabniki z enega mesta dostopajo do več kot 100 različnih elektronskih informacijskih virov, kot so bibliografske podatkovne zbirke, zbirke e-revij, zbirke e-knjig, zbirke e-slovarjev, zbirke patentov in druge vrste podatkovnih zbirk, ki vsebinsko pokrivajo različne vede in strokovna področja.

V prostorih knjižnice lahko do različnih elektronskih informacijskih virov prihajajo vsi uporabniki, seveda ob upoštevanju specifičnih licenčnih pogojev. Ker smo s 1. 10. 2015 v čitalnici za uporabo storitev interneta uvedli nov režim, se morajo uporabniki za uporabo računalnikov in terminalov, razen terminalov za uporabo knjižničnega kataloga in terminalov v vhodni avli, včlaniti v knjižnico. Za pomoč se lahko zglasijo pri pultu informacij, kjer jih informatorji usmerijo na enega izmed računalnikov, namenjenih za uporabo elektronskih informacijskih virov.

Uporabniki, ki prihajajo z Univerze v Ljubljani, lahko večino elektronskih informacijskih virov uporabljajo tudi izven prostorov CTK. Iz prostorov Univerze v Ljubljani lahko do informacij prihajajo brez posebne avtentikacije, za dostop izven prostorov Univerze v Ljubljani pa morajo uporabiti t.i. oddaljeni dostop. Za oddaljeni dostop uporabijo t.i. geslo za COBISS oz. za aplikacijo COBISS/Moja knjižnica, ki ga dobijo pri vpisu v eno izmed knjižnic Univerze v Ljubljani.

Običajno vstopno spletno mesto za uporabo elektronskih informacijskih virov CTK in Univerze v Ljubljani je portal Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani, ki poleg združevalnega iskanja omogoča številne druge funkcionalne možnosti.

Za pregledovanje ali iskanje naslovov e-knjig in e-revij, ki so dostopne uporabnikom UL, je na voljo Katalog e-gradiv UL, kjer lahko iščete po ažurnem seznamu e-knjig, e-revij in nekaterih drugih vrst dokumentov s celotnimi besedili (npr. standardov, poročil). Za uporabo elektronskih slovarjev lahko uporabite spletno mesto E-slovarji. Informacijski specialisti CTK so pripravili tudi seznam specializiranih podatkovnih zbirk za področje tehnike, ki prav tako lahko služi kot vstopna točka za uporabio elektronskih informacijskih virov. Za iskanje standardov lahko poleg bibliografske zbirke Perinorm ter portala SIST uporabite tudi Katalog standardov CTK, ki vsebuje podatke o zbirki standardov v naši knjižnici.

Informacije ter pomoč v zvezi z uporabo elektronskih informacijskih virov CTK lahko dobite pri informatorju na informacijskem pultu ali po telefonu. Za informacije v zvezi s tehničnimi vprašanji delovanja portala DiKUL ter oddaljenega dostopa uporabite tel. 041 756 308 oz. e-pošto dikul-help@ctk.uni-lj.si. Za vsebinska vprašanja lahko uporabite  tel. 01 2003 430 oz. e-pošto info-center@ctk.uni-lj.si.

Za uporabo elektronskih informacijskih virov veljajo Splošni pogoji uporabe licenčnega gradiva:

Uporaba licenčnega gradiva:

Upravičeni uporabniki na univerzah so člani fakultet, študenti na podiplomskem in dodiplomskem študiju in zaposleni na fakultetah. Če knjižnica omogoča dostop do knjižničnega gradiva javnosti, sme omogočiti dostop do licenčnega gradiva in kopiranje iz licenčnega gradiva za študijske, raziskovalne in osebne namene tudi ostalim obiskovalcem, pod pogojem, da dostopajo do licenčnega gradiva v knjižnici.

Dostop do licenčnega gradiva obsega priklic, prikaz na zaslonu, iskanje, nalaganje, tiskanje in shranjevanje posameznih člankov za študijske raziskave, za izobraževalne in osebne namene. Kopiranje in shranjevanje je omejeno na posamične kopije zmernega števila posameznih člankov. Kopiranje in shranjevanje celotnih številk revij upravičenim uporabnikom ni dovoljeno. Dovoljena je uporaba zmernega obsega licenčnega gradiva za pripravo predavanj in drugih gradiv za izobraževalne namene.

Omejitve uporabe licenčnega gradiva:

Dostop do licenčnega gradiva je dovoljen samo upravičenim uporabnikom. Licenčnega gradiva ni dovoljeno prilagajati, prirejati, spreminjati, prevajati, oblikovati njegova izvajana dela ali uporabljati licenčno gradivo na način, ki bi kršil avtorske pravice. Prav tako ni dovoljeno odstranjevanje, prikrivanje ali spreminjanje avtorske pravice ali drugih zaznamkov, ki so del licenčnega gradiva. Uporaba licenčnega gradiva v komercialne namene ni dovoljena.

Pri uporabi elektronskih informacijskih virov CTK vam želimo veliko uspeha.
 

O CTK
Katalog informacij javnega značaja
Poslanstvo in vizija CTK
Oddelki in službe CTK
Zgodovina CTK
CTK v slikah
UPORABNE INFORMACIJE
Kontakti
Delovni čas in koledar
Kje nas najdete?
Cenik storitev
Uporaba e-virov
Ogledi knjižnice
INFORMACIJSKI VIRI
Katalog CTK
Portal DiKUL
Katalog inf. virov UL
Katalog e-gradiv UL
E-slovarji
Specializirane podatkovne zbirke za tehniko
Katalog standardov CTK
STORITVE
Vpis in izposoja gradiva
Uporaba čitalnic
Medknjižnična izposoj in posredovanje dokumentov
Informacijske storitve
Izdelava bibliografij
Usposabljanje uporabnikov
Eduroam.si
PATLIB informacijski center
Knjižnica FKKT
Nemška knjižnica - Deutsche Bibliothek
KONZORCIJI CTK
Novice in obvestila
Kontakti
Člani konzorcijev
Naročeni e-viri

 
AKTUALNO
Možnosti obveščanja
Spletni dnevnik CTK
Spletni dnevnik DiKUL
Publikacije CTK
CTK na družabnih omrežjih
 
Kolofon © 1998-2018 CTK - Vse pravice pridržane