Modelne železnice

Uroš Kunaver

Dobrodošli na mojih straneh posvečenih modelni železnici. Ukvarjam se z modeliranjem ameriških železnic in gradim maketo, ki bo zgrajena in bo delovala v skladu z ameriškimi modelarskimi načeli (maketa predstavlja del resnične proge v določenem zgodovinskem obdobju in je zasnovana tako, da omogoča izvajanje operacij na tak način, kot so se izvajale na tej progi v tem obdobju). Moji glavni interesi v tem hobiju so poleg izdelave same pokrajine še izdelava elektronike in računalniških programov za upravljanje makete. Ker sem pristaš realistične (počasne) vožnje in operacij (ranžiranje...) sem se odločil za digitalno upravljanje makete. V nadaljevanju predstavljam nekatere tematike, ki jih bolje poznam in program za realistično upravljanje vlakov.
  • Prispevek o digitalnim krmiljenju vlakov
    Dosedanje izkušnje z digitalnim upravljanjem vlakov (z DCC) so me prepričale v prednosti DCC pred klasičnim upravljanjem. Ker pa v slovenščini o digitalnem upravljanju vlakov ni prav dosti napisanega sem se odločil, da strnem lastne izkušnje in izkušnje mojih kolegov s podatki iz angleške literature in napišem pričujoči prispevek, ki vsebuje tudi kratka navodila za izbiro digitalnih sistemov in programiranje dekoderjev.
     
  • Program za realistično upravljanje vlakov LocPanel:
    Da bi pri vožnji vlakov dosegli kar največjo stopnji realizma, sem na pobudo kolegov napisal poseben program. Ta omogoča, da namesto neposrednega upravljanja hitrosti, ločeno upravljamo moč motorja in zavore na enak način, kot v pravi lokomotivi. Oboje lahko upravljamo s standardnim ročnim upravljalnikom, program, ki teče v ozadju na računalniku, pa iz nastavljene moči motorja in zavor v skladu z fizikalnimi zakoni ves čas računa sile, pospeške in trenutno hitrost lokomotive, s katero krmili dekoder v lokomotivi. Podrobnejšo predstavitev in navodila za uporabo lahko preberete, če sledite zgornji povezavi, sam program v obliki ZIP arhiva pa lahko prenesete spodaj.

21.11.2007 Razvojna verzija LocPanel 1.2 B04 v obliki ZIP arhiva: angleška in slovenska (s hlp, ini in konfiguracijskimi datotekami - kratka navodila so v readme.txt).

 

Na tej strani zapisani podatki odražajo avtorjevo osebno mnenje in ne mnenja CTK. Uporaba podatkov in programov je na lastno odgovornost.
Uroš Kunaver 2007 Zadnja sprememba: 21.11.2007 Pošljite sporočilo avtorju na naslov: uros.kunaver@ctk.uni-lj.si