6. srečanje z uporabniki CTK: Svetovni dan sladkorne bolezni

Dan diabetesa 2020

Vabimo vas, da se 13.11.2020 ob 17.30 udeležite videokonference z naslovom Svetovni dan sladkorne bolezni, ki bo predvajana v živo na Youtube strani Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani.

Pomembno:

  1. Prijav na videokonferenco NI. Videokonferenco si lahko pogledate v živo 13.11.2020 ob 17.30 na Youtube kanalu CTK (oz. tudi kasneje, v kolikor ta čas ne utegnete).
  2. Do začetka predstavitve lahko postavite vprašanja za predavateljico Majdo Mori Lukančič, prof. zdr. vzg. na sli.do s kodo #1311CTK. Na vprašanja vam bo odgovarjala v razpravi po predavanju.
  3. Izpolnite anketo na https://www.1ka.si/a/304859 in odgovorite na vprašanja glede poznavanja sladkorne bolezni. O rezultatih bomo spregovorili na videokonferenci.

14. november je vsako leto svetovni dan boja proti sladkorni bolezni, je dan, ko se odvija svetovna kampanja ozaveščanja o sladkorni bolezni in sta ga prvič leta 1991 organizirala svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in mednarodna zveza za boj proti sladkorni bolezni (International Diabetes Federation), ki združuje več kot 230 združenj iz 160 držav. Gesla zadnjih let so bila:

  • 2013: Protect our Future: Diabetes Education and Prevention.
  • 2014: Go Blue for Breakfast.
  • 2015: Healthy Eating.
  • 2016: Eyes on Diabetes.
  • 2017: Women and diabetes – our right to a healthy future.
  • 2018–2019: The Family and Diabetes – diabetes concerns every family.[7]

https://worlddiabetesday.org/

Moto letošnjega leta »Izvedeti več o sladkorni bolezni« vključuje tako ljudi s sladkorno boleznijo, da se  informirajo o bolezni,  kot zdravstvene delavce in sodelavce, da dopolnijo znanje o sladkorni bolezni, o vodenju le-te, financiranju, pravicah in dolžnostih tako bolnikov kot zdravstvenih delavcev povezanih s sladkorno boleznijo.

Pomembni smo tudi mi, civilna družba, da skrbimo za svoje zdravje in preprečimo nastanek bolezni ali pa jo zelo zgodaj odkrijemo. O tej bolezni  želijo veliko vedeti ljudje v ožji in širši družini človeka s sladkorno boleznijo, njegovi prijatelji, sodelavci, delodajalci. Dejavnosti tega dne so zelo različne, od preventivnih programov do radijskih, televizijskih oddaj in športnih prireditev.

Sladkorna bolezen je kronično obolenje in človek se mora z njo spoprijateljiti v prvih dneh odkritja. Vsak posameznik prehaja skozi faze sprejemanja od presenečenja ob odkritju, do jeze in sprejetja bolezni. Če v teh fazah nima strokovne podpore, lahko bolezni nikoli ne sprejme. Spremembe v življenju pa človek s sladkorno boleznijo za vedno uvede šele, ko se z njo nauči pravilno živeti. Mnogi ljudje kronično bolezen  negirajo, jo ne vodijo in ne preprečujejo nastanka kroničnih zapletov.

Ob pojavu le teh se pridruži spremenjeno vedenje, depresija in človek s sladkorno boleznijo potrebuje za nego in skrb strokovno zelo širok tim zdravstvenih strokovnjakov in postane v ekonomskem pogledu zelo drag (visoki stroški povezani z vodenjem osnovne sladkorne bolezni, zapletov, ki se pojavijo, pripomočki za vodenje sladkorne bolezni in invalidnosti, izpad  iz delovnega razmerja, poslabšan ekonomski status človeka, njegove družine, itd). Zato so zelo pomembna prva srečanja ob odkritju sladkorne bolezni z zdravstvenimi delavci in sodelavci, njihova strokovna usposobljenost, organizacija dela in motivacija tako zdravstvenih delavcev kot bolnikov v boju proti neurejenosti sladkorne bolezni in pojavu njenih zapletov.

Pogovarjajmo se o zdravem slogu življenja, redni telesni dejavnosti, vzdrževanju normalne telesne teže, izogibanju stresa, alkohola in drog, o pravilni prehrani in pozitivni komunikaciji. Opazujmo sebe, udeležimo se vabljenih srečanj različnih preventivnih programov, ki jih ponuja zdravstvo v državi in pravočasno odkrijmo dejavnik tveganja za nastanek kronične bolezni. 13.11.2020 bomo spregovorili o povišani glukozi v krvi  in o zgodnjem odkrivanju sladkorne bolezni.

Vljudno vabljeni!

Povezava na videokonferenco => 6. srečanje z uporabniki CTK: Svetovni dan sladkorne bolezni

Skip to content