8. srečanje z uporabniki CTK: Zdrava prehrana odraslega posameznika današnjega časa

Zdrava prehrana

Potek življenja je čas od rojstva do smrti in ena od osnovnih potreb človeka je hrana in prehranjevanje. Vsako življenjsko obdobje ima svoje zakonitosti in potreba po hrani se skozi tok življenja spreminja. Otrok in mladostnik potrebujeta hrano za rast in razvoj, odrasli ljudje pa za delo in ohranjanje mišične mase. Odrasli se zavedajo, da se starajo in popolnoma jasno je, da se v zdravem telesu odvija proces ateroskleroze. To je proces spreminjanja krvnih žil, ki tkivom dovajajo hrano.

V žilni steni se nalagajo maščobne obloge, žile se ožijo, izgubijo svoj tonus in v njih posledično nastajajo strdki. Pri vsakem odraslem posamezniku proces ateroskleroze poteka drugače, nikogar pa ne izpusti. Na razvoj ateroskleroze vpliva slab slog življenja, količinsko preveč in slabo sestavljena vsakodnevna hrana, premalo redne telesne dejavnosti, debelost, prevelika količina zaužitega alkohola, kajenje in še drugi dejavniki. Vedeti in zavedati se je treba, da ima vsaka odrasla oseba glede prehrane škarje in platno v svojih rokah in da je največji kapital posameznika njegovo znanje in kritično branje. Nihče prepričanih ne prepričuje, prav pa je, da strokovnjaki svoje znanje, vedenje in izkušnje delijo.

Izoblikovana odrasla oseba si hrano sama naloži na svoj krožnik, določi količino in sestavo skladno s svojimi čustvi, v želji po ohranitvi zdravja in zadovoljevanju svojih lastnih potreb: imeti, ljubiti in biti.

Vabimo vas, da se 17.12.2020 ob 17.30 udeležite videokonference z naslovom Zdrava prehrana odraslega posameznika današnjega časa, ki bo predvajana v živo na Youtube strani Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani (https://www.youtube.com/channel/UC_nUEVyh9awlO-VILnvIbvQ). Pogovarjali se bomo z Majdo Mori Lukančič, prof.zdr.vzg.

Pomembno :

1. Prijav na videokonferenco NI. Videokonferenco si lahko pogledate v živo 17.12.2020 ob 17.30 na Youtube kanalu CTK (oz. tudi kasneje, v kolikor ta čas ne utegnete).

2. Do začetka predstavitve lahko postavite vprašanja na sli.do (https://app.sli.do/event/pc6chbqx).

Na vprašanja vam bomo odgovarjali v razpravi po predavanju.

p.s. V kolikor bi radi dodali dogodek na svoj Google koledar (da ne pozabite!), kliknite tu http://bit.ly/3oQQe34.

Skip to content