Beseda urednice

V naši knjižnici spet uvajamo novost. Želimo poskrbeti tudi za naše mlade nadobudneže, ki bodo tako kot vi v kratkem gulili naše mize med napornim študijem. Za njih smo v osrednjem prostoru knjižnice pripravili prav poseben kotiček z njim primerno literaturo. Otroci, mladina in vsi mladi po srcu vljudno vabljeni.

Seveda pa vam vsem želim prav prijeten poletni oddih, kjer koli ga boste preživeli, naj bo to na morju, v hribih ali na kakšnem potovanju. Glavno je, da se boste v CTK vrnili spočiti in polni moči za novo študijsko ali raziskovalno leto.

Vsebina

Dekorativna slika

Vir fotografije: Nubia Navarro (Pexels)

Novice iz sveta

Open House Europe

Open House Europe je projekt sodelovanja, ki povezuje različne organizatorje festivala »Odprte hiše« po Evropi in omogoča njihovo sodelovanje in izmenjavo znanja. S spodbujanjem in promocijo zanimanja za arhitekturo pri različnih občinstvih Open House Europe pomaga prebivalcem pridobiti nove poglede na njihovo lokalno okolico in jih vabi, da si zamislijo skupno prihodnost evropske arhitekture.

Poslanstvo Odprtih hiš Evrope je povezovanje med strokovnjaki in zainteresirano javnostjo z uporabo njihove skupne strasti do arhitekture. Prizadeva si za spodbujanje dialoga, spodbujanje izmenjave znanja in spodbujanje izgradnje skupnosti.

Ta medsebojna povezanost organizacij izpostavlja občinstvo različnim arhitekturnim zamislim, ki so oblikovale in še naprej oblikujejo arhitekturo v Evropi. Z vključevanjem različnih deležnikov v razpravo Open House Europe spodbuja ljudi, da si predstavljajo, oblikujejo in gradijo skupno prihodnost.

Open House Europe združuje 12 organizacij po vsej Evropi. Vsak projektni partner ima skupen namen: narediti arhitekturo bolj dostopno javnosti. Z izmenjavo izkušenj, znanja in najboljših praks omrežje krepi spoštovanje in razumevanje evropske arhitekture v javnosti. Eden od dolgoletnih partnerjev je tudi Odprte hiše Slovenije.

Več o tem: https://openhouseeurope.org/

Pripravila: dr. Doris Dekleva Smrekar, univ. dipl. inž. arh.,
informacijski specialist za področja arhitekture, urbanizma in designa

Dekorativna slika.

Vir fotografije: https://openhouseeurope.org/

2D materiali: katalizatorji za prihodnje kvantne tehnologije

Raziskovalci z Univerze Cambridge so odkrili, da lahko ‘ena atomska napaka’ v večplastnem 2D-materialu zadrži kvantno informacijo nekaj mikrosekund pri sobni temperaturi, kar daje širši potencial 2D-materialom pri napredovanju kvantnih tehnologij.

Znanstveniki v laboratoriju Cavendish so prvič ugotovili, da lahko ena sama ‘atomska napaka’ v tankem materialu, heksagonalnem borovem nitridu (hBN), kaže koherenco vrtenja v okoljskih pogojih in da je te vrtljaje mogoče nadzorovati s svetlobo. Koherenca vrtenja se nanaša na elektronsko vrtenje, ki je sposobno ohraniti kvantne informacije skozi čas. Odkritje je pomembno, ker so materiali, ki lahko gostijo kvantne lastnosti v pogojih okolja, precej redki.

Vir: Univerza Cambridge, 20. maj 2024

Več o tem: nature.com

Pripravila: dr. Tjaša Urbič, univ. dipl. kem.,
inf. spec. za področje kemije in naravoslovja

Dekorativna slika

Vir fotografije: pixabay.com

Etilen iz CO2: katalizator za sestavljanje

Uporaba toplogrednega plina CO2 kot kemične surovine ne bi zmanjšala le emisij, temveč tudi porabo fosilnih surovin. Novo organsko ogrodje brez kovin bi lahko omogočilo elektrokatalitsko proizvodnjo etilena, primarne kemične surovine, iz CO2. Atomi dušika s posebno konfiguracijo elektronov igrajo ključno vlogo za katalizator.

CO2 je zelo stabilna molekula. Z uporabo električne energije in katalizatorjev ga je trenutno mogoče pretvoriti v kemikalije, kot sta metanol in metan. Dodaten izziv pri proizvodnji etilena je, da se mora med dvema ogljikovima atomoma oblikovati vez. To je bilo prej možno doseči samo s katalizatorji, ki so vsebovali baker. Elektrokataliza brez kovin bi bila ugodna, ker so kovine drage in lahko škodljive za okolje.

Vir: Univerza Wuhan, 22. maj 2024

Več o tem: wiley.com

Pripravila: dr. Tjaša Urbič, univ. dipl. kem.,
inf. spec. za področje kemije in naravoslovja

Dekorativna slika

Vir fotografije: wikipedia.org

Znanstveniki razvili “živo bioelektroniko”, napravo, ki združuje celice, gel in elektroniko za spremljanje in zdravljenje kožnih bolezni

Znanstveniki so razvili prilagodljiv in shranljiv obliž, ki združuje bakterije, senzorje, gel iz škroba in želatine za povezavo s telesom. Testi na miših so pokazali, da naprave lahko neprekinjeno spremljajo in izboljšujejo simptome, podobne luskavici, ne da bi dražile kožo. Ekipa dela na komercializaciji tehnologije.

Laboratorij profesorja Bozhi Tiana iz Univerze v Chicagu že več let raziskuje, kako združiti svet elektronike – običajno toge, kovinske in obsežne – z mehko, prilagodljivo in nežno naravo človeškega telesa.

Tianov laboratorij je specializiran za odkrivanje temeljnih načel, kako žive celice in tkiva sodelujejo s sintetičnimi materiali; njihovo prejšnje delo je vključevalo majhen srčni spodbujevalnik, ki ga je mogoče nadzorovati s svetlobo, in močne, a prilagodljive materiale, ki bi lahko tvorili osnovo za kostne vsadke. V tej študiji so ubrali nov pristop.

Običajno bioelektronika sestoji iz same elektronike in mehke plasti, da bi bila manj dražeča za telo. Tianova skupina pa se je vprašala, ali lahko dodajo nove sposobnosti z integracijo tretje komponente – živih celic. Skupina je bila navdušena nad zdravilnimi lastnostmi nekaterih bakterij, kot je S.epidermidis, mikrob, ki naravno živi na človeški koži in je pokazal, da zmanjšuje vnetje. Ustvarili so napravo s tremi komponentami. Osnova je tanko, prilagodljivo elektronsko vezje s senzorji. Prekrito je z gelom, narejenim iz tapiokinega škroba in želatine, ki je ultra mehak in posnema sestavo samega tkiva. Nazadnje so v gel nameščeni mikrobi S.epidermidis. Ko je naprava nameščena na kožo, bakterije izločajo spojine, ki zmanjšujejo vnetje, senzor pa spremlja temperaturo in vlago kože.

Poleg zdravljenja luskavice si znanstveniki predstavljajo tudi druge možnosti obližev, na primer obliže za pospeševanje celjenja ran pri bolnikih s sladkorno boleznijo.

Prav tako upajo, da bodo pristop razširili na druge vrste tkiv in celic. “Na primer, ali bi lahko ustvarili napravo, ki proizvaja inzulin, ali napravo, ki se povezuje z nevroni?” je dejal Tian. “Obstaja veliko potencialnih možnosti.”

Več na: scitechdaily.com

Pripravila: Sonja Zagorc Kontić, univ. dipl. inž. el.,
inf. spec. za področje elektrotehnike in računalništva

Dekorativna slika

Vir fotografije: Jiuyun Shi in Bozhi Tian/Univerza v Chicagu

Akt o umetni inteligenci

Evropski parlament je po dolgotrajnih pripravah sprejel akt o umetni inteligenci, ki velja za enega največjih dosežkov tega mandata. Cilj zakonodaje je zagotoviti, da bo umetna inteligenca zanesljiva, varna in v skladu s temeljnimi pravicami, obenem pa podpirati inovacije in zagotoviti, da bo Evropa postala vodilna na tem področju.

Sprejemanje je bilo dolgotrajno. Priprave so se začele že na začetku desetletja. Med pripravami smo bili priča razmahu jezikovnih modelov umetne inteligence, na katerih temeljijo danes izjemno odmevne storitve, kot so ChatGPT, Midjourney, Gemini itd., zato so predlog precej pregnetli. Naposled je bil letos sprejet v Evropskem parlamentu. Kar 523 poslancev je glasovalo za, 46 jih je bilo proti, 49 pa vzdržanih.

Evropa si prizadeva, da bi ureditev razširila po svetu, podobno, kot so se do neke mere razširile rešitve iz GDPR-ja. Ključna novost je uvedba štirih stopenj tveganja, kot jih določajo zakonodajalci. Nova pravila prepovedujejo aplikacije umetne inteligence, ki predstavljajo očitno tveganje za temeljne pravice. Med njimi so biometrični kategorizacijski sistemi, ki temeljijo na občutljivih značilnostih, družbeno točkovanje ter umetna inteligenca, ki se uporablja za manipuliranje s človeškim vedenjem. Sistemi umetne inteligence, ki veljajo za visoko tvegane in se uporabljajo v kritični infrastrukturi, izobraževanju, zdravstvenem varstvu, kazenskem pregonu, upravljanju meja ali volitvah, bodo morali izpolnjevati stroge zahteve. Modeli umetne inteligence, ki se hitro širijo, bodo morali biti skladni s pravili unije o avtorskih pravicah, najmočnejši modeli pa bodo morali izpolnjevati dodatne varnostne zahteve. Vsebina, ustvarjena ali manipulirana z umetno inteligenco, t. i. deepfakes, bo morala biti na spletu jasno označena.

Medtem ko strogi predpisi v EU državljanom nudijo zaščito pred neetičnim nadzorom in uporabo umetne inteligence, je učinkovitost takšne zaščite omejena, če sistemi umetne inteligence, razviti pod manj strogo regulacijo drugod, še vedno vplivajo na državljane EU ali celo določajo svetovne standarde. Živimo v tesno povezanem svetu. Raziskovanje in razvoj ključne tehnologije prihodnosti se bosta verjetno nadaljevala nemoteno, morda le izključno zunaj EU.

Vir: www.rtvslo.si

Pripravila: Sonja Zagorc Kontić, univ. dipl. inž. el.,
inf. spec. za področje elektrotehnike in računalništva

Dekorativna slika

Foto: Dan Jensen

Konec avtomobilskega salona v Ženevi

Organizatorji so objavili, da se za vselej(?) poslavlja znameniti avtomobilski salon v Ženevi. Po odpovedi nemških avtomobilskih velikanov se je letos na njem predstavil le Renault in nekaj kitajskih proizvajalcev.

Salon je imel dolgoletno tradicijo, prvič so ga organizirali že v prvih letih prejšnjega tisočletja. Potekal je v državi, ki nima pomembnejšega avtomobilskega proizvajalca, ki bi mu dajali prednost, razstavljavci so imeli tako večinoma enakovreden položaj glede prostora. Razstava je bila obvladljiva in enostavno dosegljiva z bližnjega letališča. Tam so bili v najboljših letih razstavljeni bolj ali manj vsi najpomembnejši novi avtomobili za vsak dan in vselej še skupina zelo posebnih znamk, ki si jih je večina prišla ogledat, ker jih bo kasneje redko videti.

Glede obiska se je zapletalo že prej, ko so se začele prve večje odpovedi udeležbe z znano razlago, da je za avtomobilsko znamko bolje, da si na temo svoje prihodnosti uredi lasten dogodek in takrat požanje vso pozornost.

V Evropi ostajata dva najpomembnejša dogodka jesenski razstavi v Parizu in Münchnu, ki se vsako leto izmenjujeta. Tudi na teh je obisk manjši kot pred koronskim časom, zato pa avtomobilske razstave uspevajo na Kitajskem (in tudi sicer v Aziji). Tam se izmenjujeta Šanghaj in Peking, letos je bil na vrsti slednji.

Vir: Delo.si in Rtvslo.si

Pripravila: Mojca Kosem Avsec, mag. inž. str.,
informacijski specialist za področje strojništva

Dekorativna slika

Vir fotografije: lummi.ai

Vodni pristanek Spacexove rakete

Spacex je znova izstrelil raketo starship. Največja in najmočnejša raketa na svetu je vzletela z izstrelišča Starbase na jugu Teksasa. To je četrti testni polet 122 metrov visoke rakete, ki je sestavljena iz pogonske stopnje super heavy in zgornje stopnje starship ali krajše ship. Ship je znova dosegel tirnico, nosilna raketa pa je mehko pristala v Mehiškem zalivu. 

»Da bi to dosegli, je bilo opravljenih več nadgradenj programske in strojne opreme za povečanje splošne zanesljivosti. Poleg tega so bile uvedene tudi operativne spremembe, super heavy bo odvrgel del, uporabljen pri vroči ločitvi, ob povratku, da se bo zmanjšala masa plovila,« so pojasnili pri podjetju. Stopnji se namreč ločita na način, da se motorji druge stopnje vključijo, še preden sta stopnji popolnoma ločeni.

Ship se je podal naprej, po slabi uri se je začel spuščati v atmosfero, kjer je doživel izjemne temperature. Kljub težavam je ship uspešno opravil zaviralni manever in prižgal motorje tik pred pristankom v vodi Indijskega oceana. 

Starship je del Nasinih načrtov, da v programu Artemis ljudje znova stopijo na površje Lune septembra 2026, vendar bi se časovnica lahko še močno zamaknila. 

Raketa bo v prihodnosti v celoti večkrat uporabna. Z njo Musk želi osvojiti Mars, še prej Luno. Super heavy bo v končni fazi razvoja pristajal na samem izstrelišču, kjer se bo ob povratku ujel v izstrelitveni stolp.

Vir: delo.si

Pripravila: Mojca Kosem Avsec, mag. inž. str.,
informacijski specialist za področje strojništva

Dekorativna slika

Vir fotografije: spacex.com

 

Novice iz Slovenije

Razpis za podelitev Priznanja dr. Darka Bega

Inženirska zbornica Slovenije (IZS) je dne, 19.6.2024, na svoji spletni strani objavila razpis za podelitev Priznanja dr. Darka Bega za najboljše magistrsko delo s področja gradbeništva, okoljskega, prometnega in gospodarskega inženirstva za leto 2024

IZS vabi vse visokošolske zavode, mentorje študentov pri magistrskih delih in podjetja, ki so sodelovala pri nastajanju izjemnih magistrskih del študentov s teh področij, da avtorje visoko kakovostnih zaključnih nalog s področja gradbeništva, ki so nastala od 1.1.2023 do 31.12.2024 predlagajo za Priznanje dr. Darka Bega.

Rok za oddajo predlogov je 31.1.2025

Več o razpisu lahko preberete na: https://www.izs.si/aktualno/novice/objavljamo-razpis-za-podelitev-priznanja-dr-darka-bega-za-najboljse-magistrsko-delo-s-podrocja-gradbenistva-okoljskega-prometnega-in-gospodarskega-inzenirstva-za-leto-2024

Pripravila: Petra Durini, mag. inž. str.,
inf. spec. na področju gradbeništva

Dekorativna slika

Vir fotografije: www.izs.si

Arhitekturni festival »Odprte hiše Slovenije« 2024 (OHS)

Letos je med 12. in 14. aprilom že petnajsto leto potekal  Festival Odprte hiše tudi v Sloveniji. Predstavljenih je bilo preko šestdeset realiziranih arhitekturnih projektov. Izmed številnih prijavljenih projektov je strokovna komisija v sestavi Maša Cvetko (arhitektka in raziskovalka), Dean Lah (arhitekt), Maja Stamenković (arhitektka in oblikovalka) in Blaž Budja (arhitekt) izbrala najkakovostnejše projekte.

Izbrani izvedeni projekti (arhitekturne realizacije) so bili na festivalu v več časovnih terminih predstavljeni zainteresirani javnosti tako, da so se vrata stavb, vrtov, razstavišč itd. dobesedno odprla in si jih je bilo mogoče ogledati od blizu z vseh plati. Obiskovalcem so jih predstavili arhitekti – projektanti in lastniki – uporabniki, za koordinacijo in spremstvo pa smo skrbeli prostovoljci, ki nas je bilo letos preko sto.

Del festivala so bila tudi tematska vodenja in delavnice ter podelitev nagrad po izboru javnosti.

Več o tem: https://odprtehiseslovenije.org/

Pripravila: dr. Doris Dekleva Smrekar, univ. dipl. inž. arh.,
informacijski specialist za področja arhitekture, urbanizma in designa

Dekorativna slika

Vir fotografije: DDS

CTGCT: Okrogla miza: Regulacija ATMP

Prva okrogla miza v seriji dogodkov Centra za tehnologije genskih in celičnih terapij (CTGCT) je obravnavala regulacijo naprednih zdravil ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products). Še posebej so izpostavili naslednja vprašanja:

  • kako obstoječa ureditev ATMP vpliva na zdravljenje bolezni
  • kakšno je trenutno stanje uporabe genskih in celičnih terapij v Sloveniji, na Nizozemskem in v Nemčiji, regulativni vidik
  • katera področja v regulativnem procesu je treba izboljšati (podzakonski akti, smernice, klinične poti itd.
  • ali je mogoče ureditev racionalizirati, ali je mogoče ohraniti varnost, medtem ko se proces pospeši, poceni
  • kakšen je medsebojni vpliv različnih ravni odobritev

O tem so se pogovarjali dr. Suzana Vidic, dr. Damjan Osredkar, dr. Trudy Straetmans, dr. Leila Amini in dr. Tanja Španić.

Vir: Kemijski inštitut, 29. maj 2024

Več o tem: www.ki.si

Pripravila: dr. Tjaša Urbič, univ. dipl. kem.,
inf. spec. za področje kemije in naravoslovja

Dekorativna slika

Vir fotografije: ctgct.si

Četrta vetrna elektrarna v Sloveniji

Dravske elektrarne Maribor, ki so del skupine HSE, bodo poleti zagnale gradnjo vetrne elektrarne v Malem Logu v občini Loški Potok. Gradnjo naj bi začeli še pred poletjem, končanje del pa je predvideno do konca leta. Skupna vrednost naložbe je nekaj manj kot 2,5 milijona evrov. Kot pravijo v DEM, gre za prvo vetrnico, kjer je investitor v lasti države. Nova vetrna elektrarna bo imela en megavat nazivne moči in bo proizvedla dovolj energije, da bi lahko oskrbela celotno porabo vseh gospodinjstev v občini Loški Potok. Lokacijo Mali Log so izbrali na podlagi ugodnih vetrnih razmer. Raziskali so morebitne vplive na zdravje ljudi, gozdarstvo, kmetijstvo, živali in naravo v celoti, posebno raziskavo pa so namenili pticam.

Slovenija sicer zaostaja pri doseganju ciljev OVE. Ker ne dosegamo cilja 25 odstotkov OVE v končni rabi električne energije, moramo plačevati statistični prenos. Lani smo morali Hrvaški plačati približno 11 milijonov evrov, v zameno nismo dobili ničesar. V Evropi z vetrno energijo pridobijo v povprečju 19 odstotkov električne energije, v Sloveniji pa samo 0,06 odstotka.

Vir: finance.si

Pripravila: Mojca Kosem Avsec, mag. inž. str.,
informacijski specialist za področje strojništva

Dekorativna slika

Vir fotografije: Jose Antonio AlbaPixabay

Intervju z Andrejem Pogačnikom

N1 SLO je objavil intervju z Andrejem Pogačnikom, enim najbolj izkušenih slovenskih projektantov, vodjo matične sekcije gradbenih inženirjev pri Inženirski zbornici Slovenije (IZS) ter solastnikom in direktorjem enega največjih slovenskih projektantskih podjetij ELEA iC. Tema intervjuja z naslovom Slovensko gradbeništvo: “Vsi odhajajo. Vseh primanjkuje” je bila stanje v slovenskem gradbeništvu. Pogovor je tekel o stigmi, mafiji, aneksih, pomanjkanju kadrov, jezikovnih preprekah, stresu, slabi vesti, o nevarnih slovenskih gradbiščih in o fuzijski elektrarni.

Celotni intervju si lahko preberete na: https://n1info.si/poglobljeno/slovensko-gradbenistvo-vsi-odhajajo-vseh-primanjkuje/

Pripravila: Petra Durini, mag. inž. str.,
inf. spec. na področju gradbeništva

Dekorativna slika

Vir fotografije: PhotoMIX Company (Pexels)

 

Novice iz CTK

Tehniški kotiček za mlade v Centralni tehniški knjižnici Univerze v Ljubljani

V svetu nenehnih tehnoloških in znanstvenih inovacij je ključno, da se že v zgodnjem otroštvu spodbuja zanimanje za področja znanosti, tehnologije, inženirstva in prirodoslovnih ved (angl. STEM). V ta namen smo v CTK ustanovili »Tehniški kotiček za mlade«, inovativno pobudo, s katero želimo mlade navdušiti za raziskovanje in ustvarjalnost. Glavni cilji kotička so usmerjeni v razvoj mladih umov in krepitev skupnosti in sodelovanja.

Idejna vodja projekta je Sonja Zagorc Kontić, projektni koordinator pa Tilen Mandelj. Pri projektu sodeluje več zaposlenih iz različnih oddelkov.

Eden od osrednjih ciljev kotička je spodbujanje zgodnjega zanimanja za STEM. Z zagotavljanjem dostopa do knjig, ki obravnavajo znanost in tehnologijo na razumljiv način, želimo pri mladih spodbuditi radovednost in interes za tehnična področja že v zgodnji starosti. Ponujamo knjige, ki spodbujajo raziskovalni duh, domišljijo, ustvarjalnost in analitično razmišljanje pri otrocih, kar prispeva k sposobnostim reševanja problemov. Poleg tega si prizadevamo za razvoj bralne kulture, saj verjamemo, da ljubezen do branja že v zgodnjem otroštvu pozitivno vpliva na akademsko uspešnost in širši kognitivni razvoj.

Vzpostavitev prostora za druženje in sodelovanje sta ključna za krepitev skupnosti. Tehniški kotiček za mlade ni le prostor za učenje, ampak tudi za povezovanje družin znotraj univerzitetne skupnosti. Tu lahko stari starši, starši in otroci skupaj raziskujejo in berejo knjige, kar krepi medgeneracijske vezi in občutek pripadnosti.

Zagotavljanje knjižne police za bodoče tehnike, inženirje in znanstvenike predstavlja pomembno investicijo v prihodnost, ki bo prinašala koristi mladim, družinam in širši univerzitetni skupnosti. Z zgodnjim spodbujanjem zanimanja za znanost in tehnologijo, podpiranjem bralne kulture ter ustvarjanjem prijetnega okolja za druženje bo ta pobuda prispevala k celostnemu razvoju mladih umov in krepitvi občutka povezanosti v skupnosti.

Pripravila: Sonja Zagorc Kontić, univ. dipl. inž. el.,
inf. spec. za področje elektrotehnike in računalništva

Dekorativna slika

Foto: Gašper Lešnik

 

Novice z UNIVERZE V LJUBLJANI

Dekorativna slika

 

Novice O ODPRTI ZNANOSTI

Novice iz sveta odprtih raziskovalnih podatkov

Gibanje za odprto znanost so na mednarodni ravni dopolnile Barcelonska deklaracija o odprtih raziskovalnih informacijah, Pobuda za etične podatke, raziskava EU o učinkih skupnega evropskega avtorskopravnega okvira in poročilo UNESCO o znanosti v dobi umetne inteligence.

Barcelonska deklaracija o odprtih raziskovalnih informacijah poziva, naj odprti raziskovalni podatki in metapodatki postanejo pravilo, saj omogočajo transparentno in na dokazih temelječe odločanje o znanosti in njenih politikah, olajšujejo vrednotenje raziskovalne dejavnosti ter podpirajo svetovno gibanje za odprti dostop. Deklaracijo je do zdaj podpisalo več kot 45 organizacij, ki izvajajo ali financirajo raziskave, med drugim Univerza v Mariboru, podprlo pa jo je tudi 15 ponudnikov podatkov, storitev in infrastrukture, vključno z OpenAIRE, v katerem sodeluje Univerza v Ljubljani. Podpisniki se zavezujejo, da bodo aktivno spodbujali izmenjavo raziskovalnih informacij ter prevzeli vodilno vlogo pri preoblikovanju načina njihovega ustvarjanja in uporabe.

Zaživela je Pobuda za etične podatke (Ethical Data Initiative – EDI), ki predstavlja pomemben mejnik na področju etike in upravljanja podatkov. Naslavlja vprašanja podatkovne pismenosti, preglednosti in krepitve zaupanja znotraj podatkovnih ekosistemov. S spodbujanjem odprtega dialoga in sodelovanja želi pobuda oblikovati etične podatkovne prakse ter utreti pot bolj preglednemu in zaupanja vrednemu podatkovnemu okolju. S povezovanjem strokovnjakov, zainteresiranih strani in skupnosti želi spodbuditi pomembne spremembe in postaviti nove standarde za etično upravljanje podatkov.

Evropska komisija je nedavno objavila poročilo z naslovom Izboljšanje dostopa in ponovne uporabe rezultatov raziskav, publikacij in podatkov v znanstvene namene. Poročilo podpira agendo ERA 2022–2024, katere cilj je vzpostavitev skupnega evropskega okvira za avtorske pravice in podatke, ki bo usklajen s potrebami znanosti. Analizira ovire za dostop in ponovno uporabo javno financiranih raziskav ter ovrednoti obstoječo zakonodajo EU o avtorskih pravicah in podatkih, vključno z regulativnimi okviri. Predstavljeni ukrepi so namenjeni izboljšanju sedanjega stanja ter uskladitvi z načeli znanstvenih raziskav in odprtih podatkov. Poročilo vključuje obsežen pregled pravne pokrajine EU na področju raziskav in inovacij ter ponuja vpogled oblikovalcem politik, raziskovalcem in raziskovalnim organizacijam.

UNESCO je pripravil poročilo o znanosti v dobi umetne inteligence, ki preučuje, kakšen vpliv na metodologije in naravo znanstvenih raziskav ima umetna inteligenca oz. uporaba globokih nevronskih mrež in velikih jezikovnih modelov. Obenem preverja, kako se spreminja dojemanje raziskovalne integritete, kompetenc in etike ter kako bo uporaba umetne inteligence vplivala na prihodnost znanosti in znanstvenikov. Obravnava tudi priložnosti, omejitve in tveganja, povezana z UI, ter odpira vprašanje, kako lahko zainteresirani deležniki zagotovijo najboljšo vključitev teh tehnologij v raziskovanje.

Pripravili: Magdalena Gapsa, mag. slov. filol., inf. spec. za raziskovalne podatke in dr. Tea Romih, univ. dipl. biol., inf. spec. za raziskovalne podatke  

Projekt SPOZNAJ sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropska unija – NextGenerationEU prek nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost.

 

EKONOVICE

Izstreljen evropski satelit za proučevanje oblakov in aerosolov

Odprava EarthCARE (raziskovalec oblakov, aerosolov in sevanja) bo izboljšala razumevanje, kako oblaki vplivajo na podnebni sistem, saj delujejo kot ključni regulator temperature Zemlje, jo segrevajo ali ohlajajo, in zagotovila ključne vpoglede za podnebne raziskave in okoljsko znanost.

Pri odpravi EarthCARE sodelujejo tudi raziskovalci z Univerze v Novi Gorici, in sicer skupina prof. dr. Griše Močnika. »Naša skupina bo opravila meritve nad Sredozemljem s satelitom in z letalom Matevža Lenarčiča, polnim inštrumentov. Merili bomo v Grčiji, na Peloponezu, in sicer mešanico različnih aerosolov, ki jih preučujemo. To so antropogeni izpusti, tako nad kopnim kot morjem, kjer so vir teh izpustov ladje, saharski pesek, ki je pomemben dejavnik pri vplivu delcev na podnebje v Sredozemlju, in morski aerosoli – to so organski delci in sol.« Prof. dr. Griša Močnik je še pojasnil, da se na aerosole tipično gleda kot na delce, ki svetlobo sipajo nazaj v vesolje in hladijo ozračje. V resnici aerosoli, ki absorbirajo svetlobo, atmosfero segrevajo, tla pa hladijo. 

Vir: delo.si

Pripravila: Mojca Kosem Avsec, mag. inž. str.,
informacijski specialist za področje strojništva

Dekorativna slika

Vir fotografije: Esa 

Mešani občutki glede fuzijske energije v Evropi

Raziskovalci laboratorija LECAD ljubljanske fakultete za strojništvo so skupaj z zunanjimi sodelavci in raziskovalci iz tujine izvedli raziskavo o stališčih javnosti o fuzijski energiji. Rezultati študije so objavljeni v priznani reviji Energy Research & Social Science (IF: 6,7).

Pričujoča študija ponuja vpogled v stališča javnosti o fuziji v petih evropskih državah (Belgija, Madžarska, Italija, Slovenija in Španija). Z uporabo kvalitativne metode „World Café (svetovna kavarna)“ so udeleženci (n = 10-25 na državo) dobili osnovne in uravnotežene informacije o fuziji, nato pa so bili povabljeni k razpravi o tveganjih, prednostih in slabostih tehnologije ter naložbah v njen razvoj.

Rezultati so pokazali, da so udeleženci slabo poznali fuzijo, vendar so jo na splošno podpirali. To je spodbudilo vprašanja o vrednosti naložb v tehnologijo, zlasti glede na nujnost reševanja podnebnih sprememb. Te ugotovitve prispevajo k sistematičnemu razumevanju „mešanih občutkov“ glede fuzije in vplivajo na prihodnje sodelovanje javnosti ter na prizadevanja za ustrezno komuniciranje fuzijske tehnologije v javnosti.

Vir: Fakulteta za strojništvo UL

Pripravila: Mojca Kosem Avsec, mag. inž. str.,
informacijski specialist za področje strojništva

Dekorativna slika

Vir fotografije: wikipedia.org

Modeli širših učinkov požarov v Sibiriji

Ker so gozdni požari v Sibiriji vse pogostejši, je pomembno, da z globalnim podnebnim modeliranjem ocenimo pomembne vplive na podnebje, kakovost zraka, vpliv na zdravje in gospodarstvo v vzhodni Aziji in na celotni severni polobli.

Ocene modeliranja kažejo na splošen učinek hlajenja po severni polobli in poslabšano kakovost zraka v obsežnih regijah v smeri vetra.

Požari v naravi imajo velik vpliv na ozračje zaradi emisije atmosferskih aerosolov – mešanice drobnih delcev, ki lebdijo v zraku. Ti aerosoli vplivajo na kakovost zraka in imajo lahko obsežne učinke na podnebje.

Simulirani učinek hlajenja ozračja na širokih območjih po severni polobli je verjetno povezan z odbojem sončne svetlobe od aerosolnih delcev. Raziskava kaže, da bi to lahko povzročilo delno zmanjšanje dviga temperature zaradi globalnega segrevanja v bližini območij požarov v Sibiriji.

Vir: Hokkaido University, 24. april 2024

Več o tem: wiley.com

Pripravila: dr. Tjaša Urbič, univ. dipl. kem.,
inf. spec. za področje kemije in naravoslovja

Dekorativna slika

Vir fotografije: pexels.com

Podnebne spremembe so največja grožnja za opraševalce

V novih študijah je bilo ugotovljeno, da so podnebne spremembe največja grožnja opraševalcem – kot so čmrlji, ose in metulji – ki so bistveni za ohranjanje biotske raznovrstnosti, pridelka in prehranske varnosti. Raziskave kažejo, da je veliko nevarnosti za opraševalce posledica človekovih dejavnosti.

Populacija opraševalcev po vsem svetu upada, kljub temu pa je 85 % vrst cvetočih rastlin in 87 % vodilnih svetovnih poljščin pri proizvodnji semen odvisnih od opraševalcev. Zmanjšanje števila opraševalcev resno vpliva na ohranjanje biotske raznovrstnosti, zmanjšuje pridelek in ogroža prehransko varnost.

Vir: CABI, 15. maj 2024

Več o tem: cabidigitallibrary.org

Pripravila: dr. Tjaša Urbič, univ. dipl. kem.,
inf. spec. za področje kemije in naravoslovja

Dekorativna slika

Vir fotografije: vecstock (Freepik)

Nov postopek recikliranja polistirena

Nov postopek recikliranja polistirena bi lahko bil prvi na svetu, ki bi bil ekonomičen in energetsko učinkovit

Trenutno je recikliranega manj kot 5 % polistirena.  Nove raziskave kažejo, da bi lahko kar 60 % vsega danes uporabljenega polistirena nadomestili s kemično recikliranim stirenom. Analize so pokazale, da je polistiren idealen kandidat za postopek kemičnega recikliranja. Presenetljivo je tudi, da je postopek energetsko učinkovit in potencialno ekonomsko konkurenčen. Polistiren je mogoče kemično reciklirati s toploto, vendar ponavljajoče se obdelave razgradijo material, zaradi česar izgubi moč in prožnost. Za te postopke bi bili potrebni prav posebni specializirani obrati. Posledično se trenutno zelo malo polistirena reciklira.

Znanstveniki predlagajo postopek pirolize, ki vključuje izpostavljanje materiala zelo visokim temperaturam (več kot 450 °C) v komori brez kisika, kar pomeni, da ne pride do sežiga. Namesto tega se polistiren razgradi na dele, znane kot monomeri, ki jih je mogoče nato očistiti in rekonstituirati v čisti polistiren. Nastanek enega kilograma novega materiala zahteva manj kot 10 megajoulov energije – kar je približno toliko kot porabi običajna mikrovalovna pečica v približno 30 minutah.

Vir: University of Bath, 22. maj 2024

Več o tem: www.sciencedirect.com

Pripravila: dr. Tjaša Urbič, univ. dipl. kem.,
inf. spec. za področje kemije in naravoslovja

Dekorativna slika

Vir fotografije: unsplash.com

 

IZBOR DOKTORSKIH DISERTACIJ

s področja tehnike in naravoslovja na UL

Promocije doktoric in doktorjev znanosti na Univerzi v Ljubljani

 

Knjižne novosti

Your Brain on Art : How The Arts Transform Us

Avtor: Susan Magsamen in Ivy Ross

Področje: umetnost

Vsebina: Zanimiva knjiga s področja umetnosti, ki pa lahko vpliva tudi na sprejemanje in dojemanje drugih področij tehnike in naravoslovja!

Informacijski specialist: dr. Doris Dekleva Smrekar, univ. dipl. inž. arh.,
informacijski specialist za področja arhitekture, urbanizma in designa

Dekorativna slika

Vir fotografije: DDS

Renewable Energy in Circular Economy

Avtor: Suhaib A. Bandh, Fayaz A.Malla, Anh Tuan Hoang

Področje: Energetika

Vsebina: Knjiga ponuja celovit pregled tehnologij in procesov, vključenih v proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, s posebnim poudarkom na njihovi vlogi pri izboljšanju krožnega gospodarstva. Ponuja vse potrebne informacije in orodja, da bralcem pomaga izbrati najbolj trajnostno rešitev za obnovljivo energijo v različnih pogojih. Raziskovanje resničnih primerov v knjigi se poglobi v praktične uporabe krožnega gospodarstva v sektorju obnovljive energije. Uporablja večplastni pristop, ki preučuje krožno gospodarstvo z različnih vidikov in vključuje metode, kot so ocena življenjskega cikla, ocena trajnosti, večkriterijsko odločanje in načini večciljne optimizacije. Poleg tega knjiga raziskuje koncept veriženja blokov, hibridne modele obnovljivih virov energije, tehnologije in implementacijo. Preučuje tudi ključne dejavnike, ki vplivajo na trajnostni razvoj na tem področju. S tem ne le olajša prehod v krožno gospodarstvo, ampak tudi omogoča premike v nedavnih raziskavah, trendih in odnosu do bolj znanstveno utemeljenega pristopa. Glavni cilj te knjige je zbrati raziskave, ki se osredotočajo na krožno gospodarstvo v obnovljivih virih energije. S tem, ko raziskovalcem in oblikovalcem politik v energetskem sektorju zagotavlja potrebno znanstveno metodologijo in merila, omogoča razvoj strategij za trajnostni prehod.

Priporočilo: Ta knjiga služi kot dragocen vir za študente, raziskovalce in praktike, ki želijo poglobiti svoje razumevanje energetskega načrtovanja ter trenutnih in prihodnjih trendov biogoriva kot alternativnega goriva.

Informacijski specialist: Sonja Zagorc Kontić, univ. dipl. inž. el.,
inf. spec. za področje elektrotehnike in računalništva

Dekorativna slika

Photosynthesis in Action: Harvesting Light, Generating Electrons, Fixing Carbon

Avtorji: Alexander Ruban, Christine Foyer, Erik Murchie 

Področje: fotosinteza, rastline, podnebne spremembe

Vsebina: Knjiga Photosynthesis in Action preučuje molekularne mehanizme, prilagoditve in izboljšave fotosinteze. Z močnim poudarkom na najnovejših raziskavah in napredku knjiga analizira tudi vpliv procesa na biosfero in učinek globalnih podnebnih sprememb. Obravnavane so temeljne teme, kot so pridobivanje svetlobe, transport elektronov in fiksiranje ogljika. V knjigi je tudi pregled najnovejših raziskav o tem, kako abiotski stres vpliva na te ključne procese in kako izboljšati vsakega od njih.

Priporočilo: nujno branje za študente in raziskovalce, ki jih zanimajo fotosinteza, znanost o rastlinah, fiziologija rastlin in podnebne spremembe

Informacijski specialist: dr. Tjaša Urbič, univ. dipl. kem.,
inf. spec. za področje kemije in naravoslovja

Dekorativna slika

Vir fotografije: www.amazon.com

The Ultimate Wildlife Habitat Garden: Attract and Support Birds, Bees, and Butterflies

Avtor:  Stacy Tornio 

Področje: narava, varstvo okolja

Vsebina: Knjiga The Ultimate Wildlife Habitat Garden je začetnikom prijazen priročnik, ki lastnikom hiš in stanovanj pomaga ustvariti čudovit vrt, ki privablja ptice, čebele, metulje in druga bitja. Vsi si želimo vrta, ki je polno življenja, Stacy Tornio pa nam pot do tega cilja olajša s preprostimi nasveti.

Priporočilo: za ljubitelje narave, vrtnarstva, za vse, ki jim ni vseeno za našo naravo 

Informacijski specialist: dr. Tjaša Urbič, univ. dipl. kem.,
inf. spec. za področje kemije in naravoslovja

Dekorativna slika

Vir fotografije: www.amazon.com

Več knjižnih novosti

Logotip CTK - Centralne tehniške knjižnice

Založnik: Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani, Trg republike 3, 1000 Ljubljana
Urednica: dr. Tjaša Urbič (tjasa.urbic@ctk.uni-lj.si)
Tehnični urednik: Darko Majcenović (darko.majcenovic@ctk.uni-lj.si)
Besedilo pregledal: Jože Brišnik

E-bilten CTK je glasilo Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani.

ISSN: 2820-445X

Če želite zanimivosti o vašem delu v zvezi z vsebinami E-biltena CTK sporočiti tudi drugim, nam jih pošljite. Prispevke naslovite na urednico e-biltena (tjasa.urbic@ctk.uni-lj.si).