Digital gastronomy: from 3D food printing to personalized nutrition
Avtorji: Chua, Chee Kai, Wai Yee Yeong, Hong Wei Tan, Yi Zhang, U-xuan Tan, Chen Huei Leo, Michinao Hashimoto, Gladys Hooi Wong, Justin Jia Yao Tan, Aakanksha Pant
Področje: računalništvo / živilsko inženirstvo
Vsebina: Živilska industrija je v zadnjih nekaj desetletjih doživela številne spremembe – nove tehnologije so bile uvedene v način kuhanja, proizvodnje in predstavljanja živilskih izdelkov potrošnikom. Digitalna gastronomija, ki združuje nove računalniške zmožnosti, kot je tridimenzionalno (3D) tiskanje, s tradicionalno pripravo hrane, je potrošnikom omogočila načrtovanje in proizvodnjo hrane s prilagojenimi oblikami, barvami, teksturami in celo hranilno vrednostjo. Poleg personalizacije hrane ima 3D-tiskanje hrane še druge prednosti, kot je spodbujanje avtomatizacije pri pripravi hrane in trajnosti hrane s pomočjo 3D-natisnjenega celičnega mesa in alternativnih beljakovin. Celotne obroke je mogoče sestaviti samo s 3D-tiskanjem hrane. V tem učbeniku so raziskani ozadje, načela, komercialni tiskalniki hrane, materiali, predpisi, poslovni razvoj, pa tudi nastajajoče tehnologije in prihodnji pogled na 3D-tiskanje hrane. Kar zadeva 3D natisnjene materiale, so pregledani štirje glavni razredi: in sicer sladice/prigrizki (vključno z mlečnimi izdelki, s čokolado, s sladkorji in s testom), sadje/zelenjava, meso/alternativne beljakovine in farmacevtski izdelki/nutracevtiki.
Priporočilo: Ta učbenik ponuja bralcem izvedeti nekaj več o 3D-tiskanju hrane v smislu konceptov, procesov, aplikacij in razvoja 3D-tiskanja hrane.
Informacijski specialist: Sonja Zagorc Kontić, univ. dipl. inž. el.,
inf. spec. za področje elektrotehnike in računalništva