Logotip CTK

Pridružite se spletnemu predavanju v živo

FAIR načela za raziskovalne podatke

Mitja v. iskrić

Predavanje bo potekalo preko platforme ZOOM, 6.5.2021 (četrtek) ob 10.00. Povezavo prejmete na dan predavanja po e-pošti.

rezervirajte svoje mesto

O predavanju

Raziskovalci na raziskovalnih inštitutih in univerzah so v negotovosti, kaj se od njih pričakuje pri deljenju raziskovalnih podatkov. Tu so zahteve znanstvenih revij, evropskih projektov, pa tudi pričakovanja znanstvene skupnosti.

Raziskovalci morajo oceniti kako njihovi raziskovalni podatki sledijo načelom FAIR, torej ali jih je mogoče najti, ali so dostopni, interoperabilni in ponovno uporabni (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable – FAIR).

Načela FAIR povečajo vrednost vseh digitalnih virov – podatkov, slik, programske opreme, spletnih storitev in repozitorijev. Uporabljajo se v vseh fazah raziskovanja in so tesno povezana med sabo.

Cilj je ustvarjanje kvalitetnih raziskovalnih podatkov, ki izboljšajo kvaliteto rezultatov in povečujejo vpliv raziskav ter raziskovalcev.

cilj predavanja

Na predstavitvi boste dobili osnovne informacije o tem, kaj so FAIR načela za raziskovalne podatke in vpogled v širši okvir izvajanja načel za izboljšanje dostopnosti in rabe podatkov.

kaj je še potrebno vedeti

Predavanje bo snemano in predvajano na Youtube, medtem kot bo drugi del – razprava anonimna. Obenem vas vljudno vabimo, da nam sporočite vsa morebitna vprašanja.

Mitja V. Iskrić

Predavatelj

Mitja v. iskrić

Mitja V. Iskrić je je diplomirani univerzitetni bibliotekar, zaposlen na Oddelku za informacijske, razvojno raziskovalne in izobraževalne storitve v CTK. Ukvarja se z odprto znanostjo, svetuje glede odprtega dostopa, repozitorijev, raziskuje avtorsko pravo, organizira izobraževanja in predstavitve ter pomaga pri oblikovanju novih storitev ter promociji knjižnice in knjižničnih storitev.

Bodite obveščeni za nova predavanjaSkip to content