Odprtje nove razstave Patent za polet, letalstvo in zaščita intelektualne lastnine

Vljudno vabljeni na slavnostno otvoritev nove razstave Patent za polet, ki bo v četrtek, 28. 3. 2024, ob 11. uri v Centralni tehniški knjižnici Univerze v Ljubljani.

V okviru priprave razstave smo združili več pomembnih aktivnosti, povezanih z delovanjem CTK. Približuje se 115-letnica prvega poleta Slovenca z motornim letalom lastne izdelave. Slovenci letos obeležujemo tudi 100-letnico ustanovitve prve letalske organizacije pri nas, Aerokluba Ljubljana. Na 12 panojih, ki se nahajajo v razstavnem hodniku v 1. nadstropju knjižnice, smo predstavili pomembne slovenske inovatorje na področju snovanja letal, ki so delovali na slovenskih tleh in v soseščini. Preiskali smo pomembnejše patentne baze in z izseki iz patentnih dokumentov skušali prikazati pestro patentno dejavnost naših izumiteljev. Spomnimo še, da bo tudi Patlib center v CTK kmalu dopolnil 20 let, čemur smo posvetili uvodni del razstave. Pri patentni informatiki sodelujemo z Uradom RS za intelektualno lastnino, od koder prihaja tudi razstavljeno gradivo s tematiko varovanja intelektualne lastnine.

V prostorih čitalnice so poleg knjižničnega gradiva na temo letalstva na ogled model(čk)i letal, ki smo jih izdelali v Ustvarjalnici, v vitrini pri izposoji pa še eksponati zgodovinske vrednosti društva ljubiteljev letalske dediščine Letov.

Med ogledom razstave nikakor ne zamudite ogleda naše Ustvarjalnice, opremljene z naprednimi orodji ter stroji za modeliranje in izdelavo, poskusite lahko VR očala, simulator letenja in še kaj. Morda bo razstava navdahnila koga do te mere, da bo ustvarjal tudi na pripravljenih risalnih panojih.

Otvoritev razstave bomo obogatili s predavanjem predstavnikov Urada RS za Intelektualno lastnino na temo vzpostavitve evropskega patenta z enotnim učinkom.

Razstava bo odprta do 28. 5. 2024.

Veseli bomo vaše udeležbe,

Skip to content