Logotip CTK

Pridružite se spletnemu predavanju v živo

Kako izdelati navodila za ravnanje z raziskovalnimi podatki v raziskovalni organizaciji

rezervirajte svoje mesto

Predavanje bo potekalo preko platforme ZOOM, 18.3.2021 (četrtek) ob 10.00. (Povezavo prejmete na dan predavanja po e-pošti.)

VSEBINA PREDAVANJA IN RAZPRAVE:

Raziskovalci na raziskovalnih inštitutih in univerzah so v negotovosti, kaj se od njih pričakuje pri deljenju raziskovalnih podatkov. Tu so zahteve znanstvenih revij, evropskih projektov, pa tudi pričakovanja znanstvene skupnosti in etičnih kodeksov.

Da bo ravnanje z raziskovalnimi podatki učinkovito, morajo raziskovalne organizacije svojim raziskovalcem podati okvirna navodila v zvezi s tem. V navodilih so opisani postopki skrbnega ravnanja z raziskovalnimi podatki, usmeritve pri izboru podatkovne infrastrukture, ki se uporabljajo pri tem,ter ostali pomembni vidiki ravnanja s podatki.

Fakulteta za družbene vede ima ob podpori Arhiva družboslovnih podatkov dolgoletno tradicijo na tem področju. Predstavili bomo primer, kako je na pobudo vodstva FDV delovna skupina, v kateri so sodelovali različni deležniki, izdelala tovrstna navodila, njihove osnovne elemente, ter nekatera vprašanja in dileme, ki so se pojavila v razpravah ob sprejemanju navodil.

Predvsem visokošolskim knjižničarjem in zaposlenim v podpornih službah Univerze v Ljubljani ter ostalim knjižničarjem, zaposlenim v drugih visokošolskih specialnih knjižnicah.

Predavanje bo snemano in predvajano na Youtube, medtem kot bo drugi del – razprava anonimna. Obenem vas vljudno vabimo, da nam sporočite vsa morebitna vprašanja.

Predavatelj

dr. Janez Štebe

Dr. Janez Štebe je predstojnik Arhiva družboslovnih podatkov, podatkovne infrastrukturne raziskovalne enote na Inštitutu za družbene vede FDV Univerze v Ljubljani, ter nacionalne področne enote za evropski konzorcij CESSDA.

Janez Štebe

Vir slike: FDV

Skip to content