Logotip CTK

Pridružite se spletnemu predavanju v živo

Načrt S:

Podpora prehodu na popoln in takojšnji odprti dostop do znanstvenih publikacij

rezervirajte svoje mesto

Predavanje bo v četrtek, 4. 3. 2021 ob 10h. (Povezavo prejmete na dan predavanja po e-pošti.)

VSEBINA PREDAVANJA IN RAZPRAVE:

Odprtost in dostopnost znanstvenih informacij sta izredno pomembni za krepitev akademskega okolja, saj omogočata hitrejše in učinkovitejše širjenje rezultatov raziskav, prav tako pa lahko pripomoreta k boljšemu razumevanju in sprejemanju znanosti v širši javnosti.

V zadnjih desetletjih se delež odprtih publikacij vztrajno povečuje, vendar tradicionalno založništvo še vztraja pri zastarelih modelih in ustvarja visoke dobičke na račun objavljanja rezultatov iz javno financiranih raziskav.

KOAlicija S je iniciativa nacionalnih in mednarodnih financerjev raziskovalne dejavnosti, ki se zavzema za takojšen in popoln dostop do znanstvenih del, ki izhajajo iz javnega financiranja.

V predavanju bo predstavljeno delovanje kOAlicije S od ustanovitve v septembru 2018 in njene aktivnosti pri izvajanju temeljnih načel, zbranih v desetih točkah Načrta S.

Končni cilj je odločilno pospešiti prehod v odprto dostopnost publikacij, pri tem pa zagotoviti enake možnosti vsem raziskovalcem, preprečevati nepreglednost in povečevanje stroškov na strani financerjev zaradi pretiranih cen založnikov ter vzpostaviti osnovne tehnične in kakovostne zahteve pri odprtem objavljanju.

Izpostavljena bodo tudi dejstva, ki vplivajo na različna izhodišča in možnosti članic koalicije pri izvajanju načel Načrta S.

CILJ PREDAVANJA

S predavanjem boste dobili osnovne informacije o delovanju kOAlicije S in vpogled v širši okvir izvajanja načel za uresničitev takojšnje odprte dostopnosti publikacij.

KOMU JE PREDAVANJE NAMENJENO

Predvsem visokošolskim knjižničarjem in zaposlenim v podpornih službah Univerze v Ljubljani.

KAJ JE ŠE POTREBNO VEDETI

Predavanje bo snemano in predvajano na Youtube, medtem kot bo drugi del – razprava anonimna. Obenem vas vljudno vabimo, da nam sporočite vsa morebitna vprašanja.

Predavateljica

Maja Vihar

Maja Vihar je zaposlena v CTK kot informacijska specialistka za področje naravoslovja, vrsto let se ukvarja z elektronskimi viri in sodeluje pri konzorcijih za nabavo znanstvene literature.

V zadnjem času deluje tudi na področjih odprtega dostopa in odprtega objavljanja. Je članica dveh delovnih skupin v okviru Expert Group pri kOAliciji S.

Skip to content