Logotip CTK

Pridružite se spletnemu predavanju v živo

Skupnostna znanost kot steber odprte in sodelovalne znanosti

mag. Miro Pušnik

Predavanje bo potekalo preko platforme ZOOM, 10.6.2021 (četrtek) ob 10.00. Povezavo prejmete na dan predavanja po e-pošti.

rezervirajte svoje mesto

O predavanju

Kot pomemben steber odprte znanosti štejemo tudi tako imenovano ‚citizen science‘. Citizen science v ožjem pomenu besede predstavlja koncept vključevanja širše zainteresirane skupnosti v raziskovalno delo.

Gre za torej za to, da v izbranem raziskovalnem projektu svojo vlogo najdejo tudi neprofesionalni raziskovalci (prostovoljci, šolajoči se, strokovnjaki s posameznih področji in podobno). V širšem smislu pa ‚citizen science‘ predstavlja možnost povezovanja na primer lokalne skupnosti z znanstvenoraziskovalnimi organizacijami kot so univerze ali raziskovalni inštituti.  

S tem ovržemo pogosto izražen pomislek, da odprta znanost predstavlja le aplikacijo za diseminacijo odprtih objav ali za dostop in morebitno ponovno rabo znanstvenih del (npr. raziskovalnih podatkov). ‚Citizen science‘ afirmira odprto znanost kot celovit koncept znanstvenoraziskovalnega dela, ki predstavlja odprto platformo za deljenje znanja ter zagotavlja enostavnejšo implementacijo znanstvenih dognanj in s tem podpira družbeni razvoj.

V tem smislu se ‚citizen science‘ tudi navaja v okviru stebrov odprte znanosti. Kot taka ‚citizen science‘ poleg sodobnih metod vrednotenja znanstvenoraziskovalnega dela predstavlja pomemben dejavnik prehoda v tako imenovano sodelovalno znanost, kjer znanstveni napredek temelji na sodelovanju med raziskovalci in ne na tekmovanju.

cilj predavanja

V predstavitvi bomo predstavili ključne mednarodne programske dokumente, na katerih temelji delovanje Citizen Science, nekatere primere dobre prakse doma in v tujini, nekatere pomisleke glede izvajanja tovrstnega koncepta znanstvenoraziskovalnega dela, polemizirali pa bomo tudi terminološka vprašanja glede slovenskega prevoda termina Citizen Science.

Predstavili bomo tudi vzpostavitev in načrt delovanja spletne platforme citizenscience.si, ki jo vzpostavlja Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani.

kaj je še potrebno vedeti

Predavanje bo snemano in kasneje dostopno na Youtube, medtem kot bo drugi del – razprava anonimna. Obenem vas vljudno vabimo, da nam sporočite vsa morebitna vprašanja.

Miro Pušnik

Predavatelj

mag. Miro Pušnik

Miro Pušnik je direktor Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani. Med drugim je aktiven na področju zagotavljanja infrastrukture odprte znanost in član delovne skupine EOSC Rules of Participation in Leaders Group pri kOAliciji S. Vsako leto je član organizacijskega odbora priprave strokovnega srečanja Pogled na odprto znanost (Focus on Open Science).

Bodite obveščeni za nova predavanjaSkip to content