Brezžični omrežji Eduroam in Libroam

V prostorih CTK sta uporabnikom na voljo dve brezžični omrežji za dostop do interneta – Eduroam in Libroam, ki omogočata varen, preprost in brezplačen brezžičen dostop do interneta. V marsičem sta si podobni, v nekaterih pomembnih stvareh pa se razlikujeta:

Eduroam

Eduroam je mednarodno akademsko brezžično omrežje, ki omogoča študentom in zaposlenim na univerzah ter drugih izobraževalnih in raziskovalnih organizacijah brezžičen dostop v matičnih organizacijah, kot tudi gostovanje na vseh inštitucijah, ki so članice omrežja Eduroam.

Libroam

Libroam je slovensko brezžično omrežje, ki omogoča članom splošnih, a tudi nekaterih drugih knjižnic brezžičen dostop v matičnih knjižnicah, kot tudi gostovanje v vseh slovenskih knjižnicah, ki so članice omrežja Libroam.

Namestitev

Eduroam in Libroam sta zaščiteni omrežji, kar pomeni, da sta tako postopek prijave v omrežje, kot tudi ves ostali promet šifrirana in preverjena s certifikati. Za dostop do tako zaščitenega omrežja morate pred uporabo namestiti posebnega odjemalca,vaša brezžična mrežna kartica pa mora podpirati varnostni protokol WPA in šifriranje TKIP (to najlažje zagotovite s posodobitvijo gonilnikov za kartico).

Najlažje lahko odjemalca namestimo s spletne strani https://cat.eduroam.org/

Za namestitev odjemalca iz te spletne strani na prenostni računalnik lahko uporabite tudi posebno brezžično omrežje, ki je namenjeno posebej za dostop do strežnikov z namestitvenimi datotekami in navodili.

Za priklop na to omrežje ne potrebujete nobenega odjemalca – med dosegljivimi omrežji izberite: ctk_servis in vtipkajte geslo: ctkservis.

Opomba: preko tega omrežja je možna namestitev odjemalca samo na prenosne računalnike (omogočen je samo dostop do odjemalcev in navodil, ostale spletne strani so blokirane). Za namestitev na mobilne telefone potrebujete podatkovno povezavo ali pa morate odjemalca namestiti na kakšnem drugem odprtem brezžičnem omrežju (v tem primeru prosimo, da pokličete našo tehnično pomoč).

Namestitev in konfiguracija za Eduroam in Libroam poteka na enak način. Podrobnejša navodila so na strani http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/navodila-za-povezavo.html, razlike v namestitvi pa so:

  • Eduroam:
    V seznamu organizacij izberete svojo organizacijo (tisto, ki vam je podelila uporabniško ime in geslo za Eduroam).

  • Libroam:
    V seznamu organizacij izberete IZUM (najhitreje gre, če ime vtipkate v iskalno okence seznama organizacij) in potem izberete uporabniško skupino Libroam.

Če vaše organizacije ni na seznamu ali vam namestitev ni uspela, lahko poskušate odjemalca namestiti ročno po navodilih, ki jih najdete v prej navedeni povezavi.

Alternativno lahko na nekaterih operacijskih sistemih uporabite že vgrajeni odjemalec za protokol 802.1x, pri čemer morate ročno namestiti le certifikat. Certifikat morate obvezno shraniti v mapo “Zaupanja vredni overitelji korenskih potrdil”!:

Pri namestitvi in konfiguraciji odjemalca za Libroam vam bodo pomagali sodelavci naše službe za informacijsko tehnologijo.

Uporabniki morajo spoštovati veljavno zakonodajo, pravila uporabe akademskega omrežja Arnes, pravila svoje matične inštitucije ter pravila in pogoje uporabe interneta in elektronskih virov CTK.

Če brezžično omrežje ne deluje, vas prosimo, da o tem obvestite našo tehnično službo na telefon (01) 200 34 44 ali po elektronski pošti na naslov help-desk@ctk.uni-lj.si.